Een discipline vol actie
BMX is een wielersport die snelheid, behendigheid en bovenal fietsbeheersing bevat! Het is een explosieve sport voor snelle types. BMX betekent Bicycle Moto Cross (de X staat voor Cross). BMX is ontstaan doordat fietscrossers met hun kleine fietsen over motorcrossbanen gingen rijden en sprongen gingen maken. Dit ontpopte tot een rage in de jaren ’80 toen de sport vanuit de USA ook naar Nederland kwam. Daarna kende de sport een kleine terugval, maar sinds een aantal jaar is fietscrossen weer helemaal “hot’. Dit komt mede doordat fietscross in 2008 voor het eerst een Olympische sport is.
Wedstrijden
BMX wordt beoefend op een baan met hindernissen (te vergelijken met een motorcrossbaan, maar dan kleiner en korter). De baan is meestal tussen de 300 en 500 meter met een startheuvel, verspreide hindernissen, kombochten, (dubbele) heuveltjes en als laatste de finishlijn met uitloop.
De wedstrijden vinden plaats in diverse leeftijdsklassen, onderverdeeld in jongens en meisjes. De echte professionals heten de Elite rijders. Net als bij andere sporten is er sprake van verschillende rondes (manches) per wedstrijd, gevolgd door achtste, kwart, halve finales en de finale. Per ronde staan er meerdere rijders naast elkaar aan het starthek (max. acht) die in een zo kort mogelijk tijd proberen als eerste over de finish te komen. De eerste 4 van zo’n wedstrijd gaan door naar de volgende ronde of finale.
Materiaal
Je rijdt op een kleine fiets die geschikt is voor het springen over heuvels, verder draag je een integrale valhelm en bescherming aan je handen, knieën en ellebogen. Wat bij een echte fietscross outfit niet mag ontbreken is stoere kleding! Wijd vallende gekleurde shirts en skatersbroeken behoren tot de standaard fietscross outfit. Veel rijders laten hun eigen naam op hun shirt drukken, zo zijn ze goed herkenbaar voor het publiek.
Ontwikkeling
Deze sport heeft in de loop der jaren een zodanige ontwikkeling meegemaakt dat deze tak van wielersport veel bekende sporters heeft opgeleverd. Menige voormalige fietscrossers hebben door hun ‘BMX’ ervaring, waarbij actie, behendigheid en fietsbeheersing belangrijk is, zich verder kunnen ontwikkelen in hun sportieve carrière.
Olympische status
In juli 2003 heeft het Internationaal Olympisch Comité bekend gemaakt dat BMX de Olympische status heeft gekregen.
Tijdens de Olympische Spelen 2012 in Londen heeft Nederland een 3e plaats bij de vrouwen en een 4e en 5e plaats bij de heren weten te bemachtigen! We doen dus bovenaan mee in de wereldtop!